UGT-PV denuncia que Conselleria considera els Centres Ocupacionals serveis de la Llei de Dependència

9 de junio de 2009

UGT-PV denuncia que Benestar Social considera Centros Ocupacionales un servicio de Ley Dependencia La UGT-PV denuncia que la Conselleria de Bienestar Social, després de més de dos anys d'aplicació i desenvolupament de la Llei de Dependència en la nostra Comunitat, no ha cessat en les seues interpretacions pròpies al marge del marc estatal que marca la Llei de Dependència, el que comporta que es desenvolupen actuacions que suposen una contradicció amb les bases comunes de tot l'Estat.

El nou improperi, afirma la UGT-PV, consisteix a considerar els Centres Ocupacionals com un recurs més de la Llei de Dependència. Segons el Catàleg de Serveis, marcat per aquesta llei, es podrà accedir, entre uns altres, a un Centre de Dia, tant per a persones majors, com per a persones amb discapacitat. El Centre Ocupacional, dirigit a persones amb discapacitat, és un servei que porta anys prestant-se des de les diferents administracions, i associacions, i que no és equivalent al servei de Centre de Dia, ja que tal com es recull en l'Estatut de les Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana, els Centres Ocupacionals són un recurs dirigit a proporcionar ocupació terapèutica per a l'ajustament personal, tècniques professionals per a la integració laboral i habilitats socials per a la integració social.

Açò suposa que la sol•licitud de les prestacions i serveis que reconeix la Llei de Dependència pot ser un greuge per a aquelles persones que ja gaudeixen d'una plaça en un Centre Ocupacional. Moltes d'aquestes famílies van sol•licitar la Llei de Dependència, amb l'objectiu de rebre una prestació econòmica per cures en l'entorn familiar, ja que moltes de les persones que acudeixen a un Centre Ocupacional necessiten del suport dels seus familiars quan no estan en aquest.

La Conselleria ha optat per donar a triar entre conservar la plaça en el centre o rebre la prestació econòmica (que en el millor dels casos suposa 519 euros al mes), el que suposa que existisquen famílies que preferisquen atendre als seus familiars dependents en les seues llars i rebre la prestació econòmica. Davant els temps de crisis que corren és necessari que la política autonòmica consistisca en la conservació i creació d'ocupació, com ocorreria si aplicaren amb eficàcia la llei i conservaren les places que ja gaudeixen les persones en situació de dependència, i no prioritzant la concessió de prestacions econòmiques.

És vergonyant que després d'anys de lluita per a aconseguir serveis de qualitat per a atendre a les persones amb discapacitat, perquè reberen una atenció global i que no romangueren en les seues llars invisibilitzades, ara la Conselleria de Benestar Social s'obstine a caminar cap arrere.

Des de la UGT-PV exigim que la Conselleria aplique la Llei de Dependència atenent als principis que marca la llei estatal, sense perjudicar més a les persones que es troben en situació de dependència, i sense retallar o llevar serveis que ja s'estaven percebent abans de l'aplicació de la llei. En la Comunitat Valenciana existeix una xarxa de Serveis Socials, de recursos i serveis que atenen a les persones en situació de dependència des de fa diverses dècades. La llei de dependència es va crear amb l'objectiu d'ampliar els serveis que ja venien desenvolupant les Comunitats Autònomes, i no es pot permetre que a la Comunitat Valenciana l'aplicació de la llei supose una retallada de drets.

Información básica Servicio de hogar familiar 2015