Pedro Pérez Rosado
Pel·lícules
Wilaya
WILAYA és una senzilla i bella història sobre dos germanes que es retroben en els campaments sahrauís. Ens compte com és la vida allí a través de Fatimetu (Nadhira Mohamed), una espanyola d'origen sahrauí que es veu obligada a tornar als campaments ...
La Mala
Contagiada pel virus de La Lupe, Yolanda vol ser cantant com siga. Es deixarà la pell si fóra necessari, res ni ningú s'interposarà en el seu camí. Si per a aconseguir-ho ha de portar-li la contrària a son pare, millor encara, ho preferix, a quedar-se ...
Agua con sal
Olga és una jove cubana que va arribar a Espanya amb una beca per als seus estudis, pensant que açò seria el començament d'una vida millor. Al cap del temps és una immigrant il·legal que patix els avatars de la marginació, no pot tornar a casa i té ...
Contes de la guerra sahrauí
Pablo és un jove legionari que deserta al negar-se a complir l'orde de repressió contra una família sahrauí. En agraïment li protegiran amagant-ho en un pou d'aigua en el desert. Mesos més tard, el Sàhara és invadit pel Marroc i Mauritània. ...
Las cenizas del volcán
L'1 de gener de 1994 esclata en Chiapas una revolta encapçalada per l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional. Un realitzador espanyol arreplega el dolor de la població indígena. Sis anys després pretén anar més enllà i visitar als refugiats i als ...
És pura casualitat, però el director valencià Pedro Rosado ha acabat el rodatge de la seua última pel·lícula en el Camp del Morvedre alhora que George Clooney acabava de rodar en la Ciutat de les Arts de València Tomorrowland. I en quelcom ho ha notat: "A companys tècnics que treballarien amb mi els ha eixit treball en eixa producció nord-americana i jo mateix els he animat que no dubtaren a fer-ho", comenta Rosado, des de Gilet, on ha rodat Taronges de la Xina, que és el títol probable del seu nou film. També han gravat a Petrés i Sagunt.
Parafrasejant l'anunci de café que protagonitza el cèlebre actor nord-americà, podria dir-se que "Pedro Rosado is inside!" per a cridar l'atenció sobre el que fa un cineasta valencià, mentres Clooney havia de protegir-se de la popularitat durant la seua estada a València. "Se m'ocorre que amb un minut seu, jo puc fer una superproducció", bromeja Rosado, per a qui és "la primera vegada" a rodar a tan baix cost. Temps d'austeritat, diuen.
"Tot s'està venint baix, però no deixaré de fer cine", proclama. "Estem carregant-nos l'economia com a base per a fer cine", assegura, "encara que la tecnologia actual ens permet gastar el mínim i aconseguir qualitat". Això sí, per a menjar, entrepans.
"No es tracta ja de treballar en cooperativa, sinó en fórmules de participació", reflexiona, de manera que al final, tots som propietaris del producte". Tant el director valencià, com la guionista i productora, Lilian Rosado i l'escola de cine saguntina Peix en l'Aigua s'han "adaptat a esta forma de producció", assegura.
Una de les conseqüències de la producció a baix cost és treballar amb actors que no tenen experiència en el cine, tots de la comarca. Encara que per raons diferents, "només havia treballat així en el Sàhara", afirma.
Rosado va ser l'únic director espanyol que va estar en el Festival de Berlín de 2012 amb una pel·lícula a competició. Va ser amb Wilaya, on va treballar amb actors sahrauís i va obtindre el premi a la millor banda sonora en el Festival de Màlaga.
Taronges de la Xina part de l'assassinat del cacic d'un poble pels seus propis fills i s'acaba convertint en una experiència de "cine dins del cine". El seu director explica que hi ha tres mirades en esta pel·lícula: "La mirada pròpia dels personatges de ficció; la dels actors que els interpreten i la d'un grup teatral que representa eixa mateixa història sobre un escenari".
Tot just Quatre setmanes de rodatge, Pedro Rosat ha conclòs esta fase de pel·lícula. L'economia de resistència fita els temps en el Morvedre mentres en la Ciutat de les Ciències ocupa més o menys eixe temps muntar i desmuntar tota la infraestructura de Tomorrowland perquè estiguera llesta quan George Clooney arribara. "Com ho vaig a mirar?, amb una certa enveja", respon Pedro Rosado, mentres es prepara per a començar el muntatge de la seua pel·lícula. "La nostra forma d'existir és fer cine", resumix.
València 29 ENE 2014 - 22:04 CET