Escola Valenciana presenta la campanya Marca't un punt . Matricula en valencià, matricula en qualitat

L’entitat cívica proposa als centres educatius la possibilitat d’atorgar un punt per al barem de la matrícula a les famílies que marquen en primera opció l’ensenyament en valencià plurilingüe. A més, 44 col•legis han demanat enguany la possibilitat de fer un canvi de modalitat lingüística per ofertar el programa òptim d’ensenyament, el PPEV. D’ells, 42 són públics i 2 concertats. Ara com ara no se’ls ha acceptat ni denegat la seua petició i tindran una resposta abans del 20 de maig. Actualment l’ensenyament en valencià s’oferta en un 46% d’escoles de la xarxa pública i en un 7% de la privada i concertada.

El passat divendres es va presentar a l’escola pública Pare Català de València la campanya de matriculació que impulsa des de fa quasi una dècada Escola Valenciana. Aquest centre és un dels tres de la ciutat de València que ha demanat un canvi de programa educatiu per ofertar-lo a les famílies que matriculen els seus fills de 3 anys per al pròxim curs. El CEIP Pare Català està ubicat al barri de Benimaclet i actualment ofereix dues línies d’ensenyament, en valencià i en castellà. El centre, amb aprovació del Consell escolar, va decidir ofertar tres unitats d’ensenyament plurilingüe en valencià per la demanda de les famílies i per ser coherents amb una línia educativa que dóna millors resultats acadèmics per al seu alumnat. La Conselleria d’Educació, com a la resta de centres que han sol•licitat un canvi de modalitat lingüística, elaborarà un informe quan s’hagen arreplegat les dades de la demanda que han fet les famílies.  

El període de matriculació d’enguany s’obri el dia 9 i acaba el 16 de maig. Cal recordar que durant el període que Alejandro Font de Mora va ser conseller d’Educació es van eliminar els assesors de valencià i les xarrades informatives per a pares i mares als centres educatius sobre els programes d’ensenyament vigents.

Aquest fet ha intensificat la necessitat de suplir aquest buit.  Cal tindre en compte que les famílies, quan han de matricular els seus fills, desconeixen en un percentatge molt alt, que hi ha més d’un programa d’ensenyament, que està la línia en valencià i la línia en castellà, quina és la complexa denominació dels programes i quines característiques té cadascun. “Ara la línia en valencià és denomina PPEV, Programa plurilingüe en valencià, i és l’únic que garanteix la qualitat educativa i l’aprenentatge amb coherència pedagògica de les dues llengües oficials i una tercera llengua com l’anglés.  Per tant, és molt important que es faça una bona feina informativa”, ha explicat Vicent Moreno, el president d’Escola Valenciana.

Des de l’entitat cívica s’ha remarcat que l’actual model de plurilingüisme educatiu plantejat per l’Administració valenciana al decret que es va aprovar per a aquest curs, no garanteix un aprenentatge òptim d’una tercera llengua com l’anglés, perquè no hi ha ni recursos pedagògics ni materials, ni una planificació de formació coherent per als docents, que permeta elaborar projectes de tractament integrat de llengües a l’aula com caldria. “Per continuar en el camí de l’enriquiment, per potenciar un sistema educatiu plurilingüe com cal, li oferim a la Conselleria d’Educació l’assessorament dels màxims experts en la matèria, que estan treballant de valent en aquest sentit a les tres Unitats per a l’Educació Multilingüe creades a les universitats d’Alacant, València i Castelló”, ha comentat el president d’Escola Valenciana.

Marca’t un punt. Matricula en valencià, matricula en qualitat

Enguany la campanya està patrocinada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que ha dipositat la seua confiança en Escola Valenciana per crear una campanya de base, que difonga la informació a peu de centre mitjançant reunions informatives d’equips d’experts, fulls informatius i cartells per assessorar tant els docents com les famílies. 

La campanya està avalada per les cinc universitats públiques valencianes i les Unitats per a l’Educació Multilingüe universitàries, on treballen  els màxims experts valencians en matèria de plurilingüisme educatiu.

Escola Valenciana ha creat un espai web (www.escolavalenciana.org/matricula) des d’on les famílies i els docents es poden descarregar tot el material i l’argumentari que han elaborat les Unitats per a l’Educació Multilingüe, que avala per què el Programa plurilingüe d’ensenyament en valencià és el que recomanen els màxims experts acadèmics en la matèria.

També s’han creat els photocalls Sí, jo estudie en valencià, per a les Trobades d’Escoles en Valencià 2013. Estan present a totes les festes per la llengua d’Escola Valenciana per tal que els xiquets i les xiquetes, es puguen fotografiar per visualitzar la confiança de la societat en el programa d’ensenyament òptim.

Així mateix, l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana, durant el període de matriculació, i posteriorment, quan es publiquen les llistes d’alumnat admés a cada centre en els programes d’ensenyament, té activat un servei per atendre les famílies que troben dificultats a l'hora de matricular els seus fills en el Programa plurilingüe d’ensenyament en Valencià.

Escola Valenciana proposa en aquesta campanya la possibilitat d’atorgar un punt en el barem  a les famílies que opten per matricular els seus fills, en les escoles que així ho determinen, si marquen en primera opció la línia en valencià. És una manera de què les famílies vegen recolzada la seua opció de voler que els seus fills estudien en valencià.

“La realitat del mapa de l’oferta dels nous programes vigents (PPEV i PPEC) és clara, cal que es potencie l’obertura de línies d’ensenyament en PPEV perquè és concloent que després de quasi 30 anys de creació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, els diferents responsables polítics en matèria educativa s’han despreocupat d’ofertar, de manera normalitzada, justament el programa que majors garanties d’èxit acadèmic dóna, que és l’ensenyament que té com a llengua vehicular el valencià”, ha concretat Vicent Moreno després d’oferir les xifres d’oferta de línies en valencià i línies en castellà a la xarxa de centres públics i privats.

Pilar Safont, professora del departament d’Estudis Anglesos de la Universitat Jaume I de Castelló, ha explicat en nom de les Unitats per a l’Educació Multilingüe universitàries els avantatges del Programa plurilingüe d’ensenyament en valencià. En aquest sentit, Vicent Moreno ha destacat que “ara la Conselleria d’Educació té una oportunitat magnífica per potenciar el PPEV, garantia d’oportunitats per a l’alumnat, d’èxit acadèmic i de competència lingüística en les dues llengües oficials i un millor coneixement de l’anglés. Els 44 centres que han demanat ampliar l’ oferta són la possibilitat per tornar a engegar la maquinària per enriquir el nostre sistema educatiu en aquest sentit i des d’Escola Valenciana valorem molt la decisió que s’ha pres als seus Consells escolars”.

 

 

INFORME DE L’ACTUAL OFERTA DE PPEC (PROGRAMA PLURILINGÜE D’ENSENYAMENT EN CASTELLÀ I PPEV (PROGRAMA PLURILINGÜE D’ENSENYAMENT EN VALENCIÀ)

INFANTIL I PRIMÀRIA

Centres públics

• Actualment l’oferta d’ensenyament en castellà als centres públics d’infantil i primària és del 54%. D’aquesta centres, un 14% només tenen el valencià com a matèria, no s’imparteix en valencià cap altra assignatura.

• El percentatge de centres públics que ofereixen alguna línia d’ensenyament en valencià és del 46%.


Centres privats

• Actualment l’oferta d’ensenyament en castellà als centres privats i  concertats d’infantil i primària és del 93%. D’aquesta centres, un 10% només tenen el valencià com a matèria, no s’imparteix en valencià cap altra assignatura.

• El percentatge de centres privats i concertats que ofereixen alguna línia d’ensenyament en valencià és del 7%.


SECUNDÀRIA I BATXILLERAT


Centres públics

• L’oferta d’ensenyament en castellà a secundària dels centres públics és del 60%. D’aquests centres, un 14,6% només tenen el valencià com a matèria, no s’imparteix en valencià cap altra assignatura.

• Pel que fa a batxillerat, hi ha un 77,5% d’oferta de línies en castellà i d’ells, un 18,4% que només tenen el valencià com a matèria, no s’imparteix en valencià cap altra assignatura.

• L’oferta de línies d’ensenyament en valencià és del 40% a secundària i del 22,5% a batxillerat.


Centres privats

• Pel que fa a l’oferta d’ensenyament en castellà a secundària és del 94,6% i d’ells un 13,9% tenen el valencià com a matèria, no s’imparteix en valencià cap altra assignatura.

• Pel que fa a batxillerat, l’oferta d’ensenyament en castellà ascendeix al 99,5%. El 31,2% només tenen el valencià com a matèria, no s’imparteix en valencià cap altra assignatura.

• El percentatge de centres privats i concertats que ofereixen alguna línia d’ensenyament en valencià a secundària és del 5,4%. La xifra de batxillerat baixa al 0,5%. 

 

CENTRES D’INFANTIL I PRIMÀRIA  QUE HAN DEMANAT UN CANVI DE MODALITAT LINGÜÍSTICA PER OFERTAR DURANT EL PERÍODE DE MATRICULACIÓ PER AL CURS 2013-2014


• En total en són 44 els que ha sol•licitat el canvi a PPEV.

• Per comarques:

o 1 escola a la Plana Alta
o 2 escoles al Camp de Túria
o 3 escoles a l’Horta Nord
o 3 escoles a València ciutat
o 6 escoles a l’Horta Sud
o 2 escoles a la Ribera
o 1 escola a la Safor
o 4 escoles a la Vall d’Albaida
o 2 escoles al Comtat
o 6 escoles a l’Alcoià
o 7 escoles a la Marina Alta
o 1 escola a l’Alacantí 
o 2 escoles a la Marina Baixa
o 4 escoles al Baix Vinalopó

• Dels centres que han demanat el canvi, 42 són públics i 2 són concertats. 

Relació detallada dels centres per comarques i localitats que han demanat un canvi de programa a PPEV

LA PLANA  
CEIP BLASCO IBÁÑEZ CASTELLÓ

EL CAMP DE TÚRIA 
CEIP VERGE DEL FONAMENT BENISSANÓ
CEIP LLUÍS VIVES LA POBLA DE VALLBONA

 


HORTA SUD 
CEIP JUAN ESTEVE ALBAL
CEIP 9 D'OCTUBRE ALCÀSSER
CEIP PALUZIÉ CATARROJA
CEIP ORBA ALFAFAR
CEIP RAMON I CAJAL XIRIVELLA
CC MONTE SIÓN TORRENT
 
HORTA NORD 
CEIP AUSIÀS MARCH PATERNA
CEIP JOSEP MARIA OLTRA MONCADA
CEIP VILLAR PALASÍ BURJASSOT
 
VALÈNCIA 
CEIP CAVITE VALÈNCIA
CEIP PARE CATALÀ VALÈNCIA
CEIP MARE NOSTRUM VALÈNCIA
 
 
LA RIBERA 
CEIP LÓPEZ MARCOS SOLLANA
CEIP VICENT BLASCO IBÁÑEZ ALZIRA
 
LA VALL D'ALBAIDA 
CEIP CARMELO RIPOLL ONTINYENT
CEIP RAFAEL JUAN VIDAL ONTINYENT
CEIP VICENT GIRONÉS ONTINYENT
CEIP LLUÍS VIVES BOCAIRENT
 
LA SAFOR 
CC ESCOLA PIA  GANDIA
 
 
LA  MARINA ALTA 
CEIP JOSE MARIA PATERNINA CALP
CEIP AZORIN CALP
CEIP GABRIEL MIRÓ CALP
CEIP VICENT TENA XÀBIA
CEIP MANUEL BRU BENISSA
CEIP CERVANTES DÉNIA
CEIP SEGARIA EL VERGER
 
LA MARINA BAIXA 
CEIP MARE NOSTRUM LA VILA
CEIP GARGANES FOYETA ALTEA
 
L’ALACANTÍ 
CEIP LA RAMBLA AGOST
 
L’ALCOIÀ 
CEIP EL ROMERAL ALCOI
CEIP MIGUEL HERNÁNDEZ ALCOI
CEIP HORTA MAJOR ALCOI
CEIP BRACAL MURO
CEIP JOAQUÍN CARTAGENA CAMP DE MIRRA
CEIP MARE DE DEU DEL CARME CANYADA
 
EL COMTAT 
CEIP SAN JUAN BOSCO COCENTAINA
CEIP REAL BLANC COCENTAINA
 
EL BAIX VINALOPÓ 
CEIP FRANCESC CANDELA CREVILLENT
CEIP PARROCO FRANCISCO MAS CREVILLENT
MESTRA PILAR RUIZ CREVILLENT
CEIP EL PALMERAL ELX