Presentació del llibre Al Tall. Música per a un poble. València 11 desembre 19 h.

La presentació del llibre Al Tall. Música per a un poble, de Víctor Mansanet, i editat per Edicions Bromera, és un acte que presentarà la secretària de política social i lingüística de la UGT-PV Pepa Llorca  el dia 11 de desembre, a les 19 hores al saló d’actes de la Casa del Poble de la UGT-PV. A més comptarà amb la presència de l’autor; de Manolo Miralles i de Vicent Torrent, membres fundadors d’Al Tall. Descarregar invitació

A l’acte es podran adquirir llibres que inclouen un cd amb 13 cançons, així com la litografia de la partitura original del Tio Canya, tal qual la va escriure Vicent Torrent per l’any 76. Es una sèrie limitada, numerada i signada.  Farem un breu repàs a la trajectòria d’Al Tall. Es va fundar el 1975 amb Miquel Gil, Manuel Miralles i Vicent Torrent, en un context històric marcat per la mort del general Franco, l’auge de la música pop i rock dels EUA i del Regne Unit, l’impacte de Raimon i la Nova Cançó –en què destacaven Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Ovidi Montllor... entre altres–, Al Tall va traure el primer disc, Cançó popular al País Valencià. 

A partir d’aleshores se succeeixen esdeveniments destacables en la seua trajectòria: el disc Deixeu que rode la roda, la cançó “A Miquel Grau” arran de la mort del jove alacantí per una agressió el 9 d’Octubre, la desaparició del músic Enric Ortega, el disc Quan el mal ve d’Almansa –una cantata que incideix en la consciència lingüística i nacional–, el disc per a xiquets Som de la pelitrúmpeli, les Trobades de Música del Mediterrani, el disc Cançons de la nostra Mediterrània o el disc Toc i vares -on imiten les maneres antigues d’afinar per a crear melodies distintes i variacions sobre la base de la vara–.

Després publica el recopilatori Al Tall, deu anys, el disc Xarq al-Andalus on es reivindiquen les arrels mediterrànies en el context de la firma del tractat d’adhesió a la CEE, el disc marxós i lleuger Xavier el Coixo, el record dels emigrants valencians a Algèria i la reflexió sobre la immigració en Europ Eu!, la crítica explícita en La nit, el disc Al Tall, 25 anys en directe, la represa de la idea de la riproposta en Tocs i vares i el directe amb artistes convidats Envit a vares a Algemesí.

Amb motiu de la celebració del 300 aniversari de la batalla d’Almansa reedita Quan el mal ve d’Almansa i actua en diversos escenaris de la Guerra de Successió i, ja el 2009, publica el seu últim disc: Vergonya, cavallers, vergonya, amb motiu de la celebració del 800 aniversari del naixement del rei Jaume I el Conqueridor, per explicar aspectes de la història i del present.

A més, cal esmentar els treballs de Vicent Torrent amb la Fonoteca de Materials, el llibre La música popular i el disc en solitari Rosa perduda. I també fer referència als reconeixements com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya o els premis de la Cartelera Turia “a la trajectòria i el compromís amb el seu poble”. Precisament en aquest mes de novembre han rebut la Medalla d’Argent del Consell Valencià de Cultura (CVC) pels 38 anys de trajectòria com a referent de la tradició musical popular valenciana.

I pel que fa al sindicat destacaríem que Vicent Torrent és membre del Consell de Cultura des de la seua creació. A més recordar que el grup AL TALL va ser guardonat en la categoria col•lectiva l’any 2010 en la VI edició dels Guardons 1r. de Maig.