La UGT-PV ret homenatge a Enric Solbes a Alzira
La UGT-PV amb la col•laboració de la Unió Comarcal de la Ribera Alta-La Costera-Canal de Navarrés, l’Ajuntament d’Alzira i l’editorial Bromera, va retre homenatge a Enric Solbes (1960-2009) el passat dijous a la Casa de la Cultura d’Alzira amb la presentació d’un llibre sobre la seua obra. Aquesta celebració continua una sèrie d’homenatges, que el Consell de Cultura de la UGT-PV amb la Comissió Executiva de la UGT-PV duen a terme des de fa dotze anys.
L’acte començà amb la intervenció de Pepe Esteve, secretari general de la Unió Comarcal, qui va donar els agraïments a totes les persones i institucions que han fet possible l’homenatge. Posteriorment, el regidor de cultura de l’Ajuntament d’Alzira, Carlos Correal, va fer una semblança d’Enric Solbes i dels seus treballs amb l’ajuntament. Recordà les diverses exposicions i les seues il•lustracions, sobretot els calendaris que cada any dibuixava.
La projecció d’un audiovisual amb diferents fotografies d’alguns dels moments de la vida de l’artista i les seues exposicions, va ser la nota emotiva de l’acte que continuà amb el parlament de Josep Gregori, un del que més a prop va treballar amb Enric Solbes a l’editorial Bromera. Gregori va voler fer present el compromís i el treball d’aquesta persona, amic dels seus amics i treballador de l’art amb una dedicació digna d’elogi.
Tot seguit, Pepa Llorca, secretària de política social i lingüística de la UGT-PV, l’escriptor, Josep Antoni Fluixà, i el president de l’Acadèmia de Belles Arts de San Carlos, Romà de la Calle, van formar una taula rodona on es va desgranar el projecte del llibre. Llorca contà el recorregut del llibre des que el Consell de Cultura de la UGT-PV va decidir retre homenatge a Enric Solbes. Quan es va decidir celebrar l’homenatge a Enric Solbes no es volia fer un reconeixement pòstum, sinó un homenatge a un membre del Consell de Cultura, amb la intenció, de destacar la figura de l’home, del ciutadà, del gran artista, del treballador de la il•lustració que fou.
La UGT-PV vol fomentar també el coneixement de la cultura valenciana, doncs les il•lustracions d’Enric Solbes, precisament amb l’editorial Bromera, recolzen molts llibres de textos infantils per així abraçar un ampli ventall de públic. Per tant, el que volíem mostrar, el sindicat, l’editorial i totes les persones que col•laboren amb aquest projecte, és quant d’important ha estat la figura d’Enric en aquesta societat valenciana.
Llorca va destacar que al llibre es retrata la figura d’Enric des del vessant del treballador del disseny, en la línia dels llibres editats per la UGT-PV en altres homenatges, sobretot perquè no hem d’oblidar que la majoria els havia il•lustrat l’Enric. Aquest llibre, per tant, compta amb una sèrie d’articles que faran referència a les diferents facetes de Solbes. Romà de la Calle, president de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València; Manuel Boix, pintor, escultor i gravador; Rosa Solbes, periodista; Josep Franco Martínez, escriptor; Jesús Huguet, escriptor, historiador, lingüista i editor; Joan Carles Girbés, editor; Josep Gregori Sanjuán, escriptor i editor; Carles Alberola, actor, autor i director; Josep Antoni Fluixà, escriptor i director de la Fundació Bromera Foment per a la Lectura.
En aquest projecte tenim la sort de comptar amb l’Ajuntament d’Alzira un d’aquells llocs que ha estat molt vinculat amb l’Enric, ciutat on ell residia i on encara viuen la seua dona i el seu fill. Però el vincle no sols és personal, sabem que amb l’ajuntament Enric va col•laborar altres vegades i principalment en els Premis Ciutat d’Alzira, on treballava estretament amb la Fundació Bromera. Per descomptat la idea inicial era homenatjar a Enric, un exemple magnífic de conjunció d’home bo i d’artista excel•lent. Però com ja hem dit, primordialment el que volíem és fomentar també el coneixement per la il•lustració en la cultura valenciana. Enric Solbes ens ha deixat un legat meravellós a les nostres mans, i ara sols ens quedava veure de quina manera l’hem de divulgar.
Per la seua part, Fluixà, coordinador del llibre, va donar les gràcies a tots i totes els col•laboradors del llibre i donà unes pinzellades de com va ser la seua elaboració. Per últim, el catedràtic Romà de la Calle va fer una conferència on va intentar despullar la poètica de l’il•lustrador i la seua mirada. Una poètica que anava i tornava des de la paraula a la imatge i des de la imatge a la paraula.
Finalment, Conrado Hernández, secretari general de la UGT-PV va fer la cloenda de l’acte, amb un discurs on va parlar de la importància de la cultura per al sindicat. Una cultura, la valenciana, que no ha sigut ben tractada en els darrers anys. Va donar les gràcies a les institucions col•laboradores i recordà que, encara que en els últims anys la crisi ha esdevingut el centre de tots els discursos, no es pot entendre el sindicat sense el compromís amb el món de la cultura. Amb una rosa i un llibre, (simbolitzant el costum d’Alcoi en el dia del llibre i recordant que Enric hi era alcoià) lliurat a la vídua va concloure l’homenatge.