Amb motiu de la celebració de la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic de 2023 (COP28) del 30 de novembre al 12 de desembre, des de la UGT-PV hem llançat una campanya en xarxes per a sensibilitzar a les persones treballadores sobre les possibilitats de reduir el seu impacte en el canvi climàtic. Esta acció es troba emmarcada en el Pacte per l'Ocupació de la Ciutat de València, del qual el sindicat és signant.

L'any 2023 s'ha convertit l'any més calorós de la història de la humanitat i, darrere l'altre any 2022 de rècords sense precedents, els efectes del canvi climàtic ja impacten de manera desastrosa a milions de persones en el nostre territori i en la resta del planeta. Les onades de calor, les sequeres extremes, les pluges torrencials, els incendis forestals…estan causant milers de víctimes mortals i ja afecten greument les condicions laborals i el benestar de la classe treballadora del món.

Els països no estan sent ambiciosos amb els seus plans de descarbonització, a pesar que des de tots els àmbits es reconeix que la gestió més eficient de l'energia i el passe a les fonts renovables farà que les nostres ocupacions siguen més sostenibles i està generant nous nínxols d'ocupacions verdes.

Des de la societat civil tenim l'oportunitat de participar en la transformació i ser impulsors del canvi, més enllà de les accions governamentals.

Per això, amb esta campanya des del sindicat ens hem marcat l'objectiu de sensibilitzar a les persones treballadores de com podem actuar en els nostres centres de treball. Partint de l'eina bàsica del mesurament de la petjada de carboni i una vegada detectades les àrees amb major potencial de reducció, es poden proposar mesures tant tecnològiques com organitzatives per a reduir l'impacte de la nostra empresa en el canvi climàtic, la qual cosa suposarà al seu torn una garantia per a l'ocupació.