jhughetNascut a Onda (Plana Baixa), resideix a Alberic (Ribera Alta).

Jesús Huguet Pascual (Onda, 16 de març de 1944) és un escriptor, editor, sociolingüista i polític valencià. És secretari executiu del Consell Valencià de Cultura des del 2002.

Llicenciat en dret i filologia, Huguet és professor de la Universitat de València i d'altres internacionals. Ha estat director del Servei de Publicacions i de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana de diversos governs del socialista Joan Lerma. A les Eleccions a les Corts Valencianes de 1995 fou elegit diputat per Castelló a les llistes del PSPV. Fou vocal de la Comissió de Cultura de les Corts Valencianes.[1]

Pel que fa al seu vessant com a escriptor, Jesús Huguet ha publicat diversos poemaris, assajos com Les darreres generacions del 70, estudis històrics com Aproximació a l'origen de la impremta valenciana, i un estudi sociolingüístic: The Valencian community: economic development and linguistic uses.
Tot i residir a Alberic (Ribera Alta), el 2009 va rebre el Seny Onder, un premi que atorga anualment l'Ateneu Mercantil i Cultural d'Onda als onders més destacats. Huguet és membre també de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE).

Estudià Dret i Filologia. També hi és diplomat en Telecomunicacions i Relacions Públiques i Humanes.
Ha estat professor i coordinador dels Cursos de l’I.C.E. de la Universitat de València sobre “Lingüística Valenciana”. Professor convidat a les universitats de Múrcia, Istituto Orientale de Nàpols (Itàlia), Autònoma de Zacatecas (Mèxic), Estatal de San Petersburg (Federació Rusa) i San José (Costa Rica). A més ha impartit conferències o cursos a les universitats de Sassari (Itàlia), Santiago de Compostela, “Jean Monnet” de Paris (França), València (Estudi General), Universitat Politécnica de València, Autònoma de Barcelona, etc.

Ha publicat diversos llibres d’assaig literari (Els darrers: Generació del 70, Recercant un novel·lista. Rafael Comenge, Onda como tema literario, Damunt el Port de Càrcer, etc.), de poesia (La processó de Kirk o no te n’isques de la fila, Els llibres d’Alb Sebelaci, Esmicolat calendari, Canastrell, etc..), de narrativa i d’assaig històric (Orígenes de la imprenta valenciana….), biografíes (Ibn al-Abbar, polític i escriptor àrab-valencià, Matilde Salvador: dona, llengua, poble, etc.)

Ha col·laborat en diverses publicacions periòdiques (Destino, Cormorán y delfín de Buenos Aires, Mexico i Novedades de Mèxic, El Punt, Serra d’Or, Papers de Campanar, etc.) i diaris (Levante, Mediterraneo, Diario de Valencia, El Periódico de Catalunya, El País, etc). Cal destacar sobre tot la seua aportació a projectes de literatura infantil com el protagonisme en el naixement de la LIJ valenciana o els seus estudis i articles al voltant de les primeres manifestacions de llibres per infants en la València dels anys 30, així com la direcció i gestió de la “Biblioteca Infantil” possiblement la col·lecció per a infants més transcendent que mai s’ha gestat al País Valencià.

La Unió Europea ha editat diversos treballs seus sobre polítiques lingüístiques.

Com editor privat ha publicat més de cinquanta títols en col·leccions com “Taberna de Cimbeles”, “Proposta poètica”, “L’Eixam”, “Bonaire”, etc. Com editor institucional són centenars les obres dirigides en col·leccions com “Biblioteca Infantil”, “Clàssics valencians”, “Fonaments”, etc. de la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat Valenciana de la qual fou Cap de Publicacions.

Ha estat assessor de polítiques culturals i lingüístiques de diversos governs i institucions iberoamericanes.

Fou comissari de l’exposició “La Impremta Valenciana” celebrada amb motiu del 500 aniversari de l’edició de “Tirant lo Blanch”, també del Congrés “Ibn al-Abbar i el seu temps”.

Funcionari estatal, des de 1963, passà a treballar en l’administració autonòmica en 1984. En 1991 es nomenat Director Gral. de Política Lingüística fins 1995 en que es elegit Diputat a les Corts Valencianes, dins les llistes del Partit Socialista del País Valencià per la circumscripció de Castelló fins 1999. Elegit membre del Consell Valencià de Cultura en 2000 i des del 2002 també forma part del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia de la Generalitat Valenciana. Secretari del Consell Valencià de Cultura des de juliol de 2004.

Entre altres premis posseix l’Ausias March de poesia de 1972, així com el de l’Alguer (Itàlia) de poesia de 1972.

Està en possessió de diverses distincions com la “Orden al Mérito Postal” i la medalla de l’Euskalzaindia –Academia Vasca de la Lengua–.

Membre de diverses institucions nacionals i internacionals sobre temes d’arts grafiques i historia de la literatura, fou el primer en publicar un assaig en valencià a l’Anuari de la Fundació i Museu Gutenberg de Magúncia (Alemanya).


1. https://ca.wikipedia.org/wiki/Jes%C3%BAs_Huguet_Pascual#cite_note-1