declaración derechos laborales de las mujeres UGTPV

La jornada va concloure amb la signatura de una Declaració de Suport a la lluita internacional pels drets de les dones treballadores de la llar

Els sindicats UGT i CCOO del País Valencià i el sindicat UGTT de Tunísia (Premi Nobel de la Pau 2015) tancaren el passat divendres dìa 6 amb un acte on La Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, la representants d’UGT-PV, Marisa Baena; el de CCOO-PV Arturo León; la delegada de l’ONGD ACPP, Trini Blanch; i la Secretària General de Relacions Institucionals de l’UGTT (Tunísia), Naima Hammami, signaren una declaració que explicita que lluitar col·lectivament perquè les treballadores de la llar trenquen amb l’altra cara del sostre de vidre, el terra enganxós, ha de ser un objectiu de justícia global.

 

La necessitat de ratificació del Conveni 189 per part de l’estat espanyol i d’altres països com Tunísia és una de les pedres angulars, així com la necessitat d'abordar en el diàleg social el reconeixement dels drets d’unes dones que han sigut i són motor econòmic invisibilitzat de les nostres societats. Una tasca gens fàcil, atenent al sistema patriarcal i capitalista en el que ens movem, i per a la que cal posar en el centre les pròpies treballadores de la llar.

La declaració s’ha signat amb la presència de la Secretària General de Relacions Internacionals del sindicat tunisià, UGTT, Naima Hammami, que es troba estos dies a València en un intercanvi internacional de treball emmarcat en el projecte de cooperació internacional al desenvolupament que ACPP executa a Tunísia amb el sindicat UGTT i dos organitzacions feministes tunisianes. Naima Hammami ha explicat que “Es necessari teixir xarxes internacionals entre associacions, sindicats i administracions finançadores per treballar col·lectivament i de forma conjunta per millorar els drets de les dones en contextos com el de Tunísia”.

Per això, este divendres s’ha signat una declaració que mostra el compromís de l’administració, les entitats socials i els sindicats de continuar treballant en esta línia. Per la seua banda, la consellera de Transparència, Responsabilitat Social, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo ha explicat que l’administració valenciana continuarà donant suport als programes de cooperació que aprofundisquen en la igualtat de gènere. Trini Blanch, Delegada d’ACPP al País Valencià; ha explicat que “generar sinèrgies internacionals en la lluita pels drets laborals de les dones és una obligació en el segle XXI i fer-ho en coalició amb els sindicats és l’únic camí”.

A demés, la Secretària de Salut Laboral, Medi Ambient i Cooperació del sindicat UGT al País Valencià ha explicat que “UGT i UGTT compartim principis i valors en relació a la igualtat de gènere i als drets de les treballadores de la llar i, a pesar de la distància geogràfica, compartim reptes de treball en este dues línies”. Per la seua banda, el secretari general del sindicat CCOO al País Valencià, Arturo León, ha firmat que “signem una declaració que ens compromet a treballar per uns drets i unes condicions de treball decents i ho hem de fer combatent la feminització de la pobresa, la insensibilització del treball domèstic i el treball de les cures”.

Sessió de Treball UGT PV i UGTT

Per la seua part la delegació d'UGT PV, va mantindre aqueixa mateixa jornada reunions amb representants del sindicat UGT de Tunísia. En un primer moment va tindre lloc una reunió conjunta de la Comissió executiva d'UGT PV juntament amb UGTT i Assemblea de Cooperació per la Pau; a la qual posteriorment es va unir la Coordinadora d'Igualtat de Gènere. A on es van abordar qüestions relatives a igualtat, migracions i polítiques socials.

Fuente: ACPP